Great Barrier Reef i Australien, Komodo i Indonsien, Galápagosøerne og Maldiverne. Det er drømmedestinationer for enhver dykker, men det er slet ikke nødvendigt at tage så langt væk. Kun cirka fem flyvetimer væk ligger Egypten, hvor blandt andet Sharm el-Sheikh byder på oplevelser i verdensklasse under havoverfladen.
Her finder man blandt andet Ras Mohammed National Park, der er på listen over de 10 mest fantastiske dykkersteder i verden.
Og det er ikke så underligt. Sigtbarheden under vandet er på 20-40 meter, hvilket ikke findes meget bedre på denne klode. Koralvæggene er imponerende, og mellem de både bløde og hårde koraller er et liv af en anden verden.
Stenfisk, skorpionfisk, tudsefisk, muræner og hajer samt farvestrålende nøgensnegle og meget andet. Diversiteten er enorm.
Og for vrag-interesserede er fragtskibet SS Thistlegorm, der blev sænket i 1941 under 2. Verdenskrig, et absolut ”must”. Det har stadig intakte biler og motorcykler i lastrummet. Prøv selv at slå det op.
Sharm el-Sheikh ligger i den sydlige del af Sinai-halvøen, der i store træk er ørkenland og i sig selv ikke byder på mange farvevariationer. Men så snart man hopper i havet, eksploderer paletten i koraller og fisk og i et væld af former.
Min hustru og jeg har været i Egypten flere gange, fordi dykningen er så fantastisk, og i årenes løb har vi boet på flere forskellige hoteller. Vi har altid valgt hoteller, der ligger helt ud til kysten med egne badebroer. Når vi ikke har dykket, har vi i stedet snorklet ud for hotellet, hvor gæsterne sagtens kan få timer til at gå, og hvor de smukke koraller lyser fint op i sollyset, og hvor fisk i alle regnbuens farver svømmer rundt lige under overfladen.
Faktisk kan man som snorkler se det meste – papegøjefisk, krokodillefisk, blåplettet rokke og med lidt held også en skildpadde eller to, der svømmer forbi.
De fleste større hoteller kører med Alt Inklusiv-koncepter, så stort set alle måltider og drikkevarer er betalt på forhånd – så er det bare at gå ombord i buffeterne.
Vi kan dog anbefale også at besøge nogle af restauranterne uden for hotellerne.
I Na’ama Bay finder man hyggelige restauranter langs bugten, hvor man blandt andet kan nyde en Irish Coffee lavet på den rigtige måde. Og på ”Old Market” er vi blevet glade for El Masrein, hvor vi gerne bestiller kofta, shish tawook, fattouch og baba ganoush.
De mere eksotiske kan vælge fåre-testikler. Dem sprang vi over.
Sharm el-Sheikh-området har i det hele taget en del at byde på – også for ikke-dykkere.
Interesserede kan køre quad bike-ræs (ATV) i ørkenens sanddyner. I Na’ama Bay er der dansende beduiner om aftenen side om side med forretninger og boder, der byder på turistfælder og varer for enhver.
Det samme gælder på Old Market, hvor den smukke og imponerende Sahaba-moské danner baggrund for butikkerne – og så er der SOHO-pladsen ved Sharks Bay.
Alle tre steder kan du købe alt fra lamper, krydderier, solbriller, tøj, sko, tasker, malerier og vandpiber til statuetter og souvenirs inden for alt, hvad hjertet begærer.
Og når du vil købe, skal du altid huske at handle. Nogle hader det – andre elsker det. De egyptiske handlende er krejlere – og de vil også forsøge at lokke dig ind i deres forretninger. Men det bliver aldrig ubehageligt. Egyptisk lovgivning er meget striks med, at turisterne ikke må føle sig generet.
Og møder du egypterne med smil, vil du også opleve en charmerende gæstfrihed og humor. Eksempelvis er jeg blevet tilbudt 10 kameler for min hustru. Ingen skal nogensinde være i tvivl om, at jeg afslog.
For nogle år siden lærte jeg også taxachaufføren Hazem at kende. Som altid startede vi med at handle om prisen på en tur, og mens vi kørte, snakkede vi og blev ”venner” på facebook. Da vi nåede frem, afslog han betaling. Nu var vi jo venner.
Egypterne er stolte, og det har de også grund til med deres historie og deres land. Det er ikke sidste gang, vi har været i Egypten og i Sharm el-Sheikh.
Editors Note:
Denne artikel fra Egypten har været bragt i Sjællandske Mediers rejsemagasin den 28. december 2022. Rejsen var 100 procent selvfinansieret, og artiklen er ikke sponsoreret på nogen måde.
Alle billeder er taget med privat udstyr – og artiklen er skrevet i min fritid.
Artiklen på SN.dk kan du se ved at KLIKKE HER