Ramlow DK

Emma Cecilie Jensen holdt sabbat-år på en lodge i Sydafrika.
20-årige Emma Cecilie Jensen har siden november holdt en del af sit sabbatår på Nyati Safari Lodge i Sydafrika. Her er hun ude i bushen på safari, og den skarpe iagttager vil faktisk kunne se en elefant i baggrunden mellem træerne lige ud for Emmas højre arm. Foto: Alex Phillips /lxphotography

På safari-sabbat i Sydafrika

Af Lars Sandager Ramlow – December 2018

Løver, elefanter, zebraer, flodheste og leoparder… Der er oplevelser for livet hver dag, når Emma Cecilie Jensen slår øjnene op. Siden den 23. november har hun været i praktik som værtinde på Nyati Safari Lodge i Sydafrika. Det er et privat vildtreservat, der ligger i åben forbindelse til den enorme Kruger National Park.

– Jeg blev student sidste sommer fra Rungsted Gymnasium. Som mange andre har jeg taget et sabbatår. I starten arbejdede jeg på Q8 i Isterød for at tjene lidt penge. Herefter var det planen, at jeg skulle have været til Australien for at besøge en veninde. Men så kom jeg til at tale med min nabo, der arbejder på Nyati Safaris kontor i Birkerød. Jeg fik muligheden for at komme i praktik i tre måneder på deres resort i Sydafrika, og den mulighed kunne jeg ikke sige nej til. Så nu er jeg her, fortæller Emma Cecilie Jensen, der vender hjem til Hørsholm den 20. februar.

Med sig hjem vil hun have mange indtryk og oplevelser i bagagen.

– Alt er meget anderledes hernede, og en af de største oplevelser var her for et par uger siden. Jeg sad sammen med lodgens gæster og spiste middag i den udendørs, overdækkede restaurant. Pludseligt kom der en masse larm ude fra mørket, og da vi lyste derud, så vi to kæmpe store flodheste stå kun 30 meter væk. De sloges og havde deres kolossale munde vidt åbne, mens de bankede hovederne sammen. Det var meget voldsomt og også skræmmende samtidig med, at det på en eller anden måde også var stort. Det var naturen helt tæt på, fortæller Emma Cecilie Jensen.

Midt i dyrenes verden

Episoden gjorde stort indtryk på den 20-årige nordsjællænder, der på det tidspunkt følte sig meget lille:

– Hernede er vi lige midt i dyrenes verden og den vilde natur. Nyati Safari Lodge er beskyttet af et stort elektrisk hegn hele vejen rundt. Men går man udenfor indhegningen, så er man på dyrenes hjemmebane, og man er chanceløs, hvis man møder en vred elefant eller en sulten løve. Så er man på deres jagtmark, og kan lande på menuen, hvis man er uheldig.

Udover vildtlivet, bushen og de 30-45 graders varme har det også været en oplevelse at bo i et helt andet land med en helt anden kultur.

– Det er sjovt. Man vænner sig faktisk til dagligt at se giraffer, flodheste og elefanter. Derfor nyder jeg også at arbejde og bo sammen med nogle søde og spændende kolleger på lodgen. Jeg har fået flere venner blandt »rangerne« – altså safari-guiderne. De taler alle godt engelsk. Der kan godt være en sprogbarriere nogle gange med nogle af de andre ansatte, men jeg har også fået flere gode veninder, selvom deres engelsk ikke er så godt. Det er skønne mennesker, der synger, danser og griner rigtig meget. Det er meget inspirerende, og nogle gange prøver jeg at synge lidt med. Dansen holder jeg mig dog fra. Det er svært at følge med deres utrolige rytme, men planen er vist, at jeg skal på dansekursus… he he he. Det skal der ikke tages billeder af, lyder det med en mild latter fra Emma Cecilie Jensen.

Livet som værtinde

Hun fortæller videre, at det også er både spændende, sjovt og hyggeligt at møde safari-lodgens gæster. Som værtinde tager hun imod gæsterne ved ankomsten. Hun er »oversætter« for de skandinaviske gæster, der ikke er så gode til engelsk, og i det hele taget er hun en praktisk hjælper, der får tingene til at glide. Således præsenterer hun blandt andet dagsprogrammerne, hun hjælper gæsterne med at komme på særlige ture – ligesom hun sidder og spiser med ved bordene ved aftenmåltiderne.

– Mange gæster er meget åbne, når de kommer, og derfor kommer jeg meget tæt på dem, deres liv og deres historier. Det er et stort privilegium, og nogle gæster kommer man naturligt nok tættere på end andre. Og det er faktisk det værste ved jobbet, for det kan være virkelig hårdt at sige farvel, når gæsterne rejser hjem igen. Selvfølgelig er jeg professionel, men jeg er jo også bare et menneske, og jeg må indrømme, at der er faldet en lille tåre eller to, når nogle gæster er rejst. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde ser dem igen. Det er lidt mærkeligt, påpeger den 20-årige værtinde.

I de tre måneder hun er i praktik i Sydafrika, får hun ingen løn, men hun får kost og logi, masser af oplevelser og nogle gode linjer på cv’et.

– Når jeg kommer hjem skal jeg igen arbejde på Q8 Isterød, inden jeg efter sommerferien håber på at læse HA Almen på CBS. Det er planen, og så skulle jeg gerne være flyttet »rigtigt« hjemmefra inden, siger Emma Cecile Jensen, inden hun fortsætter: – Jeg har virkelig nydt at stå på egne ben i et fremmed land, og jeg kan kun opfordre andre unge til at springe ud i det, selvom det kan virke skræmmende. Det er fedt at mærke selvstændigheden og begynde voksenlivet, og det er lige meget, om man tager en rygsæk-tur til Sydøstasien, bliver skiguide i Canada eller som mig vælger at tage på safari-sabbat.

Kort om Nyati Safari…

  • NYATI Safari Lodge ligger i sit eget, private 10.000 hektar store vildtreservat, der ligger i åben forbindelse den berømte Kruger National Park i Sydafrika.
  • Alle gæsteboliger har udsigt til Olifant River, hvor man kan være heldige at se flodhestene dase i det brune vand og mange vilde dyr, der skal have noget at drikke.
  • NYATI Safari Lodge har udendørs overdækket restaurant og bar. Ved siden af ligger en swimmingpool. Der er wifi, spa, fitnessrum og en driving range for golfspillere på resortet.
  • Interesserede kan læse mere på: www. nyati-safari.dk

Editors Note:
Denne artikel fra Sydafrika har været bragt i Frederiksborg Amts Avis og Sjællandske Medier den 26. januar 2019. Rejsen var privat og 100 procent selvfinansieret, og artiklen er ikke sponsoreret på nogen måde. Alle billeder er taget med privat udstyr – og artiklen er skrevet i min fritid.

Artiklen på SN.dk kan du se ved at KLIKKE HER

 

error: Content is protected !!