Ramlow DK

De unge skildpadder i vandet søgte hele tiden hen mod os. I starten forstod vi det ikke, for vi har altid fået at vide, at man ikke må røre marinelivet. På Lady Elliot Island fik vi dog at vide, at skildpadderne kom over for at blive nusset på skjoldet.

Her vil skildpadderne gerne nusses... ​

Af Lars Sandager Ramlow – januar 2017

Paradis på jorden findes. Det er ikke mere end 46 hektar stort, og man skal i runde tal rejse halvdelen af kloden rundt for at finde det. Men det er rejsen værd, hvis man er til havskildpadder, marineliv og øko-ferie. 

Som et af de sydligste punkter på det spektakulære Great Barrier Reef i Australien ligger den lille ø, Lady Elliot Island – en totalt ukendt perle for mange. 

Kun adgang med fly

Øen ligger i et kæmpe fredet område små 100 kilometer ud for den australske østkyst, og man kan kun komme dertil med et mindre fly. Der er ingen bådtrafik. Og netop denne beskyttelse gør øen og især det omkringliggende, uspolerede koralrev til et fristed for marinelivet. Således kan man støde på mere end 1200 forskellige arter af fisk, planter og koraller blot et stenkast fra stranden, og der er »garanti« for at se både skildpadder, rokker og revhajer.

Tur over Great Barrier Reef

Alene ankomsten til øen blev for os et minde for livet. Efter at have fløjet lavt med et mindre propelfly i godt tre kvarter over Great Barrier Reef kom vi til oasen, der lå som en lillebitte klat i Koralhavet. Vi kredsede et par gange om øen, inden piloten lagde an til landing på den lille, knoldede bane af græs, der går fra den ene ende af øen til den anden og fysisk deler Lady Elliot i to halvdele. Øen rummer kun »Lady Elliot Island Eco Resort«, der på ingen måder er prangende. Der er tale om et øko-resort med i alt 43 »værelser« – lige fra telte til små bungalows. 

Vi valgte en lille bungalow med udsigt til stranden. Kufferterne blev smidt ind – snorkeludstyret revet ud – og kun få skridt ude i vandet var vi omgivet af farverige koraler og masser af fisk. I årenes løb har vi været på flere dykkerrejser rundt i verden, og »normalt« er det en særlig begivenhed, når man støder på en skildpadde. Her svømmede skildpadderne os i møde.

Se – men ikke røre

Som dykkere er vi altid blevet banket i hovedet med, at man ikke må røre koraler, fisk eller andre dyr under vandet. De advarsler havde skildpadderne ikke hørt. De padlede med stor træfsikkerhed lige ind i os til VORES store »forskrækkelse«. Tilbage på land fortalte personalet, at der var tale om unge skildpadder, der gerne ville nusses på skjoldet. Det fik vi stor fornøjelse af de følgende dage, hvor vi oplevede skildpadder her, der og alle vegne. Ved skumringstid så vi store havskildpadder møve sig op på land, hvor de gravede og lagde æg i sandet.

Mylder af skildpadde-unger

Oplevelsen var magisk og gribende. Og det var rørende, når vi efter mørkets frembrud så i hundredvis af skildpaddeunger myldre ned over stranden fra de klækkede æg, der var lagt overalt. Vi måtte samle flere unger op. De var kravlet i den forkerte retning op mod bungalowen, og det var tæt på ubeskriveligt at stå med et 10 centimeter skrøbeligt, lille liv bestående af et hoved, et skjold og fire små, stærke luffer, der genetisk programmeret høvlede derudaf, selvom ungen blev holdt i luften. Vi bar dem ned og satte dem fri i vandkanten, hvor endnu større farer ventede.

Guitarfisk og djævlerokker

Mange af de små skildpadder må lade livet som en del af havets fødekæde – men mængden af skildpadder på Lady Elliot Island gjorde os mindre triste. De talrige, små skildpadder, der trods alt overlever, vil komme tilbage til øen om mange år, når de selv skal lægge æg. Det er sådan, naturen er indrettet. Lady Elliot er dog ikke kun skildpadder. På vores snorkelture ved »hus-revet« så vi også ufarlige revhajer, rokker, muræner og fisk i alle farver og former. Lidt længere ude dykkede vi med djævlerokker med et vingespænd på 6-8 meter, vi så leopardhaj og den meget finurligt formede guitarfisk. Interesserede skal vide, at havskildpadderne kommer og lægger æg fra november til februar, mens ungerne klækker fra slutningen af januar til marts. Fra juni til september kan man til gengæld være heldig at se hvaler passere øen, der også er et paradis for fugleelskere.

Sådan kom vi dertil…

  • Flere danske rejsebureauer tilbyder rejser til Lady Elliot Island i Australien. 
  • Vi valgte selv at planlægge turen og fløj fra København over Singapore til Sydney, hvor vi blev i nogle dage. Herfra tog vi turen nordpå. 
  • Man kan kun komme til Lady Elliot Island ved at flyve dertil. Det kan ske fra enten Brisbane, Gold Coast, Bundaberg eller Hervey Bay. Der er ingen bådtrafik. 
  • Mere information om priser med mere findes her: www.ladyelliot.com.au/

Editors Note:
Denne artikel har været bragt i Sjællandske Mediers rejsemagasin den 28. december 2018. Rejsen var 100 procent selvfinansieret, og artiklen er ikke sponsoreret på nogen måde.
Alle billeder er taget med privat udstyr – og artiklen er skrevet i min fritid.

 

error: Content is protected !!